Stuntvlieger of matrasvlieger?
Wat te kiezen voor kids, als beginner of als ervaren vliegeraar..
Een van de meest gestelde vragen door bezoekers aan ons mobiele vliegerkarretje in de zomer; Moet ik kiezen voor een stuntvlieger of een matrasvlieger? Het antwoord is niet altijd hetzelfde, ze bestaan niet voor niets allebei. Dit is erg afhankelijk van hoe jij je vlieger avontuur voor je ziet. Vliegeren als hobby of als sport? Ben je beginner of heb je vaker gevlogen. Kind of volwassene, en hoe groot wil je je vlieger dan?
Lekker veel kracht..
De matrasvlieger dankt zijn naam aan de kenmerkende matras-achtige vorm met luchtkamers. De vlieger heeft geen stokken nodig om in de lucht in vorm te blijven. Door de boogvorm van deze vliegers en de luchtkamers kunnen deze vliegers veel lift & trekkracht genereren bij een hogere windsnelheid.
Kiezen voor een matrasvlieger is in essentie kiezen voor POWER! Dus als jij jezelf glijdend over het zand voorbij ziet gaan met af en toe een jump moet je zeker voor een matras gaan. Je zult dan alleen nog moeten besluiten welk formaat matrasvlieger. Want dat bepaalt hoe hard de vlieger mogelijk zal trekken. De grootte van een matrasvlieger wordt meestal uitgedrukt in oppervlakte (m2). Een keus waarbij je rekening houdt met je eigen leeftijd, gewicht, lengte en ervaring. Opdat de vlieger niet jou vliegt!
leren kitesurfen?..
Als je jezelf in de toekomst op een plank ziet staan om uiteindelijk te kunnen kitesurfen, is het ook slim om het vliegeren met een matras onder de knie te krijgen. Er bestaan zogenaamde trainer kites; dit is een uitvoering van een matraskite die goed aansluit ter voorbereiding op het vliegen met kitesurf kites.
Beginnende piloot..
Maar het hoeft niet altijd over power & kracht te gaan. We adviseren een matrasvlieger ook voor de jonge startende piloot. Als je voor het eerst wilt leren vliegeren met 2 lijnen, vaak in een kleiner formaat. Een matrasvlieger vliegt in de meeste gevallen iets langzamer dan een stuntvlieger en dat maakt het leren sturen makkelijker. Beginnen met een bestuurbare vlieger betekent ook dat hij nog vaak op de grond zal crashen. Aan een stokloze vlieger kan minder kapot. Een ander voordeel voor beginners, is dat de betere kwaliteit matrasvlieger vaak eenvoudig te herstarten is, waardoor je niet telkens na ieder crash richting de vlieger hoeft te lopen om hem opnieuw in lanceerpositie te brengen. Iets waar je in het begin snel genoeg van kan hebben.
Stunts en tricks…
De stuntvlieger, beschikbaar met allerlei verschillende specifieke eigenschappen, is voor velen meer het traditioneel leren vliegeren. Mooie loopings, zeker met een lange staart, strakke figuren maken in de lucht, snelheid en dicht langs de grond scheren. Het vergt concentratie en behendigheid. In team verband en bij sommige zeer ervaren piloten met zogenaamde trickvliegers kun je zelfs als kunstvorm beschouwen.
Er bestaan stuntvliegers die ook aardig zullen trekken bij veel wind. En je zelfs door het zand kunnen slepen. Maar er zijn net zo goed stuntvliegers die je door vorm & constructie met (bijna) geen wind kunt laten vliegen. Het besturen van stuntvliegers kost wel wat oefening maar er zijn zoveel varianten te koop. Als je start met een goede beginnersvliegers dan heb na 1 dag in ieder geval het gevoel al te pakken. Men kiest vaak voor stuntvliegers als je meer uitdaging ziet in snelheid en het leren van kunstjes.
In de praktijk zien we dat de oudere kids en volwassenen, die het omgaan met de besturing van een matrasvlieger onder de knie hebben als 2de vlieger kiezen voor een stuntvlieger.